Vattenskada? Lägg INTE telefonen i ris.

En vattenskada är lite som att diska i köket. Efter maten är disken relativt lätt att göra ren, dagen efter, inte lika lätt. Samma sak händer med en vattenskada.

Det finns en stark missuppfattning om att lägga enheten i ris hjälper, helt fel. När vi lägger telefonen, surfplattan eller vad det nu må vara för enhet vi har, i ris - det är detsamma som att inte göra någonting. Varken bättre eller sämre.

Korrosion uppstår direkt när enheten får kontakt med vatten. Ibland inträffar korrosion på viktiga komponentet, ibland har vi tur. Om vi omedelbart stänger av telefonen och låter den torka, i en påse med ris eller bara på bänken så har vi ibland tur.

Om vi dessutom hade telefonen i den där rispåsen och den helt magiskt startar, då tackar vi riset för hjälpen och tror att vi lyckades. Fel.

Även om telefonen verkar fungera så har den börjat oxidera, kontakter och lödningar har börjat vittra sönder och bli porösa - minsta lilla "bump" och en kontakt kan gå av eller släppa inuti telefonen och den kommer att sluta fungera samma sekund. Att låta telefonen bara torka innebär att vi kommer bära runt på en enhet som när som helst kan sluta fungera, kanske när vi som mest behöver den.

Så vad ska vi göra? Låt den INTE torka.

Vad du vill göra är att få vattnet att dunsta, utan att låta det torka. Detta gör du enklast med Isopropanol, en rengöringsalkohol. Öppna din telefon så snart som möjligt, koppla först bort batteriet och ta sedan isär moderkortet och dränk det i alkoholen, börja sedan att med en mjuk tandborste försiktigt putsa alla kontakter.

Det är viktigt att vara "öm" så vi inte skadar några kontakter - då kommer telefonen ändå vara värdelös när vi är färdiga.

Alkohol och verktyg för att öppna din telefon finns att köpa hos WeLoveRepair i Ekholmen Centrum. 

För dig som inte vill göra arbetet själv, kom in med telefonen eller enheten så snart som möjligt till WeLoveRepair.

Comments are closed.